Sistema Financer
El sistema financer andorrà és un dels principals pilars de l'activitat econòmica andorrana, amb una aportació al PIB que s'estima entorn del 16%. El sector té una gran reputació i es caracteritza, en relació amb altres places financeres, per l'elevada ràtio de solvència i liquiditat del seu sistema bancari, fruit d'una política de forta capitalització des del seu inici, que, juntament amb una gestió conservadora i prudent, li ha permès resistir bé les dificultats derivades de la recent crisi financera internacional i obtenir uns resultats molt satisfactoris en termes comparats amb els veïns europeus.
A més, el sector bancari andorrà ha sabut diversificar-se i transformar-se per preparar-se per als reptes de futur i molt especialment per a la seva expansió internacional. Un bon exemple és que tots els bancs andorrans han estat certificats com a intermediaris qualificats per l'IRS (Internal Revenue Service) dels Estats Units.
El Principat d'Andorra, a diferència de la gran majoria de països, no té un banc central encarregat de l'emissió de moneda.
L'òrgan tècnic executiu de l'autoritat financera és l'Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF), entitat independent de l'Administració general, que supervisa i regula les entitats financeres, amb competències equiparables a les d'entitats supervisores d'altres països desenvolupats.
El passat 30 de juny de 2011 el Principat d'Andorra va signar l'Acord Monetari amb la Unió Europea per convertir l'euro en la moneda oficial del país. Amb la ratificació d'aquest Acord, el Principat d'Andorra tindrà el dret d'emetre monedes d'euros a partir de l'1 de juliol del 2013, destinades tant a circulació com a col·lecció, i l'obligació de donar curs legal als bitllets i les monedes d'euro emesos per l'eurosistema i pels estats membres que han adoptat l'euro.
El nucli del sistema financer andorrà és el sistema bancari, amb cinc grups bancaris, que compten amb més de 13.000 milions d'euros d'actius i una xarxa de 56 oficines — una per cada 1.518 habitants — i 151 caixers
automàtics — un per cada 563 habitants. En conjunt, les entitats bancàries andorranes gestionen més de 10.000 milions d'euros en dipòsits, una cartera de crèdits de més de 7.000 milions i uns recursos totals de quasi 28.000 milions d'euros, amb unes ràtios de solvència i rendibilitat molt elevades en comparació amb els estàndards europeus. A Andorra també operen companyies d'assegurances i altres entitats dedicades a crèdits al consum o a la gestió de patrimonis.
Andorra ha mantingut el secret bancari regulant-lo per llei i amb una normativa molt estricta per evitar la utilització d'aquestes entitats per al blanqueig de diner provinent d'activitats delictives. La Unitat d'Intel·ligència Financera d'Andorra (UIF) és l'òrgan independent que té per missió impulsar i coordinar les mesures de prevenció de blanqueig de diners i finançament del terrorisme.